fbpx

Mobilhome kamperen bij de boeren

Kamperen bij de boeren: alles op een rijtje

Kamperen bij de boeren is de laatste jaren zeer populair geworden. Dit is ook niet verwonderlijk als je bedenkt hoe veel druk en stress we hoe langer hoe meer moeten verdragen in ons dagdagelijks leven. Een paar daagjes met de mobilhome op een boerderij is dan ook een zeer goede manier om tussen de natuur, de stilte en de dieren even te ont-“moeten”!

Zowat al onze omringende landen hebben de laatste jaren een systeem op poten gezet om gemakkelijk en vaak ook heel goedkoop te kunnen kamperen bij de boeren. Ik zet ze voor jullie op een rijtje. Ondertussen kunnen jullie alvast een voorproefje opdoen aan de hand van het You tube filmpje die France Passion (boeren in Frankrijk) voor jullie gemaakt heeft.

1. FRANCE PASSION
France Passion is het ‘kamperen bij de boeren’-systeem in Frankrijk. Zij werken met een éénmalige betaling van 29€ (Klik hier om te bestellen). Voor dat kleine geld krijg je een gids toegestuurd waarin alle adressen van de boeren te vinden zijn. De gids is geldig van Pasen tot Pasen.Er wordt telkens aangegeven wat voor soort boeren het zijn. Een aantal pictogrammen maken u tevens wegwijs rond de mogelijke faciliteiten zoals: water aanwezig, mogelijkheid tot wc ledigen,.. Let wel dat over het algemeen men ervan uit gaat dat de mobilhome autonoom kan werken.
Reserveren is niet mogelijk! Een telefoontje kort voor aankomst wordt wel gewaardeerd. Uiteraard appreciëren de boeren dat hun gasten hun lokale producten aankopen, maar hier is absoluut geen verplichting toe. Een klein dankwoordje in bv hun gastenboek kan ook wonderen doen!

2. FATTORE AMICO

Fattore Amico is het ‘kamperen bij de boeren’-systeem in Italië. Ook zij werken met een éénmalige betaling van 32€ (Klik hier om te bestellen). Ook nu weer krijg je een gids toegestuurd (al is die wel wat soberder dan de gds van France Passion) waarin je alle boeren zal vinden die zijn aangesloten bij Fattore Amico.
Reserveren is niet mogelijk! Een telefoontje kort voor aankomst is een must. Je kan arriveren tussen 9.00 en 19.30. Even “buongiorno” zeggen bij aankomst of “ciao” bij vertrek wordt ten stelligste aangeraden.Uitdrukkelijk wordt er gemeld dat de mobilhomes op zichzelf moeten kunnen functioneren. Er worden dus standaard geen services aangeboden zoals electriciteit of water. De belangrijkste filosofie van Fattore is dan ook mobilhomers te laten genieten van de rust en de kalmte van hun natuur.

3. ESPANA DISOVERY

Espana Discovery is het ‘kamperen bij de boeren’-systeem in Italië. Voor slechts 20€ (Klik hier om te bestellen). Krijg je toegang tot verblijfplaatsen en parkeergelegenheden voor camperbezitters op terreinen van boerderijen en wijnhuizen in een veilige omgeving, voor maximaal 24 uur. Ook nu weer krijg je een gids toegestuurddie qua lay-out hetzelfde is als France Passion. Let wel op dat het aantal boeren (120 boeren) en de deelnemende regio’s beperkt is. Kijk dus eerst goed of de regio waar u naartoe wil reizen ook deelneemt aan Espana Discovery.
Het systeem is dezelfde als France Passion en als gast dienen dezelfde (beleefdheids)regels gerespecteerd te worden. Ik zet ze even voor u op een rijtje:

1.Wanneer U op de plek van bestemming bent aangekomen, moet U de gids van het lopende jaar vanESPAÑA DISCOVERY tonen. Om veiligheidsredenen laten de gastheren alleen leden van España Discovery op hun terrein overnachten.

2.U moet gedurende de normale werktijden op de bestemming aankomen; als U ´s nachts aankomt zult u niet meer ontvangen kunnen worden.

3. De camperbezitters worden niet als klanten beschouwd, maar als gasten en dus wordt U geacht zich vriendelijk en beleefd te gedragen en de gastheren uiteraard te bedanken wanneer U weer vertrekt.

4.U wordt verzocht de camper neer te zetten op de plek die uw gastheer U aanwijst, zodat U niet in de weg staat

5. Voordat U de reis begint, verzekert U zich ervan dat de watertank vol is en dat de sanitaire voorzieningen van uw camper goed werken. De watertank voor het gebruikte water moet leeg zijn.

6.Nooit een kampvuur maken.

7.Geen gebruik maken van het toilet van uw gastheren, geen kranen openen of afvoerputjes gebruiken, tenzij iemand daar toestemming voor geeft.

8. Als U kleine kinderen hebt, denk er dan aan dat de wijngaarden en de boerderijen plaatsen zijn waar gewerkt wordt en dat het geen speeltuin is.

9. Als U een huisdier heeft, vraagt U dan of U het dier los mag laten lopen.

10) U hoeft niets te betalen voor uw verblijf, dus U kunt niet dezelfde service verwachten als op een camping of een parkeerplaats.

11. Het kan een heel enkele keer gebeuren dat de gastheer/vrouw U niet onderdak kan bieden vanwege persoonlijke omstandigheden. Wij vragen uw begrip daarvoor. In dat geval zult U zeker in de buurt een andere wijngaard of boerderij kunnen vinden.

12. Wij vragen U vriendelijk om U aan deze regels te houden, aangezien het niet om een gewone camping of parkeerplaats gaat. U zult daarentegen als een speciale gast onthaald worden. U wordt verwacht zich beleefd en vriendelijk te gedragen.

4. BRIT STOPS

Brit Stops is het ‘kamperen bij de boeren’-systeem in Engeland. Voor slechts 29€ (Klik hier om te bestellen). Krijg je toegang tot kampeerplaatsen aangeboden door van wijnboeren, boerderijen en brouwerijen. Dit laatste maakt Brit Stops ook meteen iets unieker in het hele rijtje van kamperen-bij-de-boeren. Ook hier weer geldt een maximum door van 24 uur. De bijbehorende gids en raamsticker worden u opgestuurd na betaling van het lidgeld.

In de gids vind u heel wat informatie over de faciliteiten die worden aangeboden. Klik hier om een voorbeeld pagina te bekijken.

Alvast een voorproevertje: Bekijk hier foto’s van boeren in UK.

4. KAMPEREN-BIJ-DE-BOEREN.COM

Ook Nederland doet haar best om het kamperen bij de boer te promoten. Hoewel zij geen systeem hebben zoals in de andere landen, hebben de laatste jaren heel wat boeren hun terrein toegankelijk gemaakt voor kampeerders. Deze kampeerplaatsen zijn dus evengoed toegankelijk voor mobilhomers als voor mensen die met de tent reizen. Hier moet je zoals op een reguliere camping wel per dag betalen. De prijs/dag lig wel aanzienlijk lager dan een gewone camping. Hiertegenover staan wel de reguliere faciliteiten die worden aangeboden zoals op een gewone camping. Met als surplus de rust en kalmte van de boerderij en vaak ook heel lekkere streekproducten die te koop worden aangeboden.Om een overzicht te vinden van de boerderijcampings kan u naar volgende sites surfen:http://www.kamperen-bij-de-boer.com/http://www.boerderij-campings.nl/http://www.vekabo.nl/http://www.kamperenbijdeboer.nl/

Hoewel iets duurder mogen wij uit eigen ervaring zeggen dat we hebben genoten van de gastvrijheid en vooral de schoonheid van het landschap wat anders verborgen blijft.

5. ARS VIVENDI

België zou België niet zijn als wij het kamperen bij de boeren in alle bescheidenheid zouden aanpakken. Er bestaat dus een VZW die volgens hetzelfde principe van France Passion verblijfplaatsen bij boeren, enz. aanbieden. Echter, hierover is zeer weinig informatie beschikbaar.

Het blijkt onmogelijk te zijn om informatie te pakken te krijgen. Jammer genoeg moeten we dus besluiten dat kamperen bij de boeren in België niet echt bestaat?

5. CHECH EN SLOVAK DICOVERY

Nieuw! Ook voor Slovakije en Tsjechië bestaat er een systeem om te kamperen bij de boeren. Dit systeem gaat niet via een gids, maar via een app. Je betaald voor 1 jaar en hebt gedurende dat jaar toegang tot de catalogus. Bekijk de site voor meer informatie!

 

Leave a reply