fbpx

Mobilhome met WIFI: de 3G Dongle

Een 3G USB Dongle is een draagbaar toestelletje dat je kan aansluiten op een USB poort om hiermee makelijk toegang te krijgen tot het internet. Deze Dongle wordt vaak gebruikt door reizigers om goedkoper en makkelijk in het buitenland toegang te krijgen tot het internet.

Afhankelijk van de 3G Dongle kan je tot 5 laptops, smartphones of andere toestellen tegelijkertijd gebruik maken van WIFI. De snelheid is zeer goed, aangezien deze op 3G draait (mits uiteraard het signaal van de provider sterk genoeg is op de plaats waar je aan het kamperen bent). Hoewel een 3G connectie snel genoeg is, kunnen de hele snelle vogels onder jullie ook kiezen voor een 4G Dongle. Zoals in het woord reeds duidelijk gemaakt surf je met een 4G Dongle op het 4G netwerk en dus een pak sneller.

Hoeveel kost zo’n Dongle? De prijzen kunnen enorm varieren. Van 40€ tot bijna 200€. De prijs is zeer afhankelijk van de snelheid waarmee je een internetconnectie kan maken. Bovendien is niet elke Dongle zowel voor Max als Windows van toepassing. Mijn advies: laat je goed informeren alvorens je een dongle koopt.

Let bovendien ook goed op of de Dongle SIM lockvrij is. Zo heb ik hier een Dongle liggen van Telenet, maar deze kan ik alleen maar gebruiken met een SIM kaart van Telenet, waarmee uiteraard alle voordelen van een Dongle vervallen.

Je dongle heeft nog een SIM kaart nodig om te kunnen werken. Hiervoor heb je verschillende manieren, maar omdat het de bedoeling is om goedkoper te kunnen surfen in het buitenland, gaat mijn voorkeur uit naar 2 systemen:

1) Je koopt een SIM kaart in het land waar je naar op reis gaat. Omdat je enkel op het internet moet surfen, is het belangrijk om enkel een data SIM kaart aan te kopen. Net zoals in het eigen land, kan je in het buitenland een Pre Paid SIM kaart aanschaffen, die je dan makkelijk kan uploaden via internet of via de Telecom winkel.

Wil je op voorhand een lokale SIM kaart kopen, dan kan je hier terecht.

Op deze site krijg je meer uitgebreide info per land over de mogelijke locale data SIM kaarten.

2) Evengoed kan je ook opteren om een Europese (Pre Paid) SIM kaart te kopen. Het grote voordeel is dat je maar één kaart nodig hebt om in een heleboel landen te kunnen internetten. Een paar providers op een rijtje:

    1. europasim
    2. Keepgo
    3. Le French Mobile
    4. Transatel
    5. Mobistar

Het is jammer dat de EU nog steeds geen free roaming aanbiedt binnende de Europese Zone. Dit wordt wel verwacht in 2016. Dus laten we hopen dat de EU er goed werk van maakt, zodat we lekker in de zon op het strand kunnen blijven internetten zonder te hoge kosten te moeten betalen.

Bij de start van het nieuwe seizoen zal ook @The VAN Company WIFI in de mobilhome testen. Hoe dit afloopt zal u kunnen lezen ergens rond maart.

Leave a reply