fbpx

Mobilhome huren Noorwegen

Mobilhome huren en naar Noorwegen trekken

We zien de laatste tijd wel wat meer mobilhomers de weg naar Noorwegen kiezen. Ongetwijfeld omdat de ervaring uniek is in een landschap die nog echt ongedwongen en puur is. Dat er voor een mobilhome type VAN wordt gekozen is niet verwonderlijk: zijn compactheid verlaagt de kosten voor de ferry’s enorm en geeft een enorme vrijheid om te reizen naar waar je wil in Noorwegen. Bovendien mag en kan je in Noorwegen wild kamperen, waardoor een mobilhome het perfecte reismiddel wordt

In deze blog wil ik samen met jullie kort even kijken wat de mogelijkheden zijn rond het kamperen. Welke gidsen je kan gebruiken en of het opportuun is om wild te kamperen dan wel op campings of camperplaatsen.

Kamperen: wild of op campings?

In Noorwegen mag je wild kamperen. Een droom voor de avontuurlijke mobilhomer. Maar! Je moet wel netjes de regels volgen. De Noren hebben hier zelfs een mooi woord voor: allemansretten of in het Nederlands alleman recht. In het kort komt deze wet op het volgende neer:

  • Men is vrij om te gaan en te staan in de natuur (“niet omheind land”) zowel te voet als op ski’s en men kan overal picknicken. Vrije natuur is nog niet in cultuur gebracht. En dat betekent voor Noorwegen een groot gedeelte van de kustlijn, moerassen, bossen en berggebieden. Kleine stukjes vrije natuur omgeven door in cultuur gebracht land zijn ook vrij toegankelijk.
    Land met een omheining’ is privé-eigendom en omvat in cultuur gebracht land, zoals akkers met of zonder gewassen, weiland, grasland en tuinen en verder aanplanting, bouwplaatsen en industriegebieden. Men heeft wél toegang tot akkers en weilanden van 15 oktober tot 30 april als de grond is bevroren of bedekt is met sneeuw. ‘Omheind land’ betekent niet direct dat er een omheining moet staan. Noem het maar ‘afgebakend’.
  • Men mag dus voor een overnachting overal in de vrije natuur, zoals bossen en bergen, maar niet op in cultuur gebrachte akkers of parkeerterreinen zijn tent opzetten of onder de sterren slapen. Verder moet u minstens 150 meter afstand houden van het dichtstbijzijnde huis of hut. Als u meer dan twee dagen op de zelfde plaats wilt blijven, moet u toestemming vragen aan de eigenaar van het land. Dat geldt niet voor berggebieden en erg afgelegen gebieden.
  • Plaatsen om een toilet te legen zijn duidelijk aangegeven.
  • Open vuur is niet toegestaan in of vlakbij bosgebieden in de periode 15 april tot 15 september. En wees in de andere perioden van het jaar voorzichtig met vuur, zodat geen schade wordt aangericht.
  • Over het algemeen mag men bessen, paddenstoelen en bloemen plukken. Maar er zijn speciale regels voor het plukken van bessen in de drie meest noordelijke provincies.

Uiteraard is het ook steeds mogelijk om gebruik te maken van de campings die doorheen Noorwegen gelegen zijn. 800 in total zijn er en ze varieren van sober op de natuur gericht tot echte luxe campings.

ACSI heft 223 campings in Noorwegen. ACSI kan je bekijken als een soort van kwaliteitsmerk waardoor je steeds weet dat de camping op zijn minst aan minimum vereisten voldoet. Wil je alvast een kijkje nemen naar deze campings? Klik dan hier.

Let op : heel wat campings in Skandinavië vragen een Camping Key Card. Deze campingkaart kan je evenwel reeds aankopen voor vertrek en bieden wel wat voordelen. Sommige campings in Skandinavië verplichten je zo’n kaart aan te kopen. Wil je meer info over de Camping Key Card? Klik dan hier.

Welke gidsen koop je het best?

Zoals reeds hierboven besproken kan je je ACSI gids meenemen aangezien deze ook Noorwegen inhoudt. Op deze manier heb je toch al iets meer dan 1/4 van de campings gecoverd.

De Norwegian Camping Guide is gratis te downloaden op volgende site. Deze campings vragen wel steeds de Camping Key Card. De gids is ook gratis te krijgen op ferry’s, in sommige campings en in toeristische informatiebureaus.

Ook in Noorwegen bestaan er camperplaatsen. Dit zijn een soort van gereserveerde parkeerplaatsen voor mobilhomes waar tevens een serviceplaats voorzien os om je water te lozen, verversen en elektriciteit te nemen. Deze plaatsen zijn belangrijk aangezien er in Noorwegen zeer zware boetes staan op het lozen van afvalwater of afval in de natuur. Het boek Nordic Camper Guide is hier moeilijk te krijgen. maar al een geluk kan je deze hier nog bestellen.

Rest mij nog om jullie een super mooie reis te maken naar een mooi ongerept stuk van de wereld wereld.

Leave a reply